Patelnia ze węglowej czy żeliwna? Który model będzie lepszy?

Podczas kupowania patelni trzeba zwracać uwagę na olbrzymią ilość różnych parametrów. Nie tylko na tak podstawowe sprawy, jak jej wielkość czy też kształt, lecz przede wszystkim na to, jak i z czego jest wykonana. Nie da się ukryć, że ostatnimi czasy ogromną popularnością cieszą się patelnie ze stali węglowej oraz modele żeliwne. Na którą z nich lepiej się zdecydować?

Charakterystyka patelni ze stali węglowej

Nie da się ukryć, że zdecydowanie najpopularniejszą obecnie patelnią jest patelnia ze stali węglowej. Jaka jest jej najmniejsza zaleta? Przede wszystkim jest ona bardzo wygodna podczas zwykłego, codziennego jej używania. Z racji tego, że nie posiada żadnej dodatkowej ochronnej warstwy, nie trzeba się martwić, że się ją podczas smażenia zarysuje. Co więcej, smażone na niej potrawy są bardzo smaczne.

Czy patelnie ze stali węglowej mają jakieś wady i niedociągnięcia? Jak się okazuje, kilka na pewno uda się znaleźć. Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że taki model dość wolno się nagrzewa, więc smażenie na nim może zająć dłuższą chwilę. Co więcej, patelnia ta wymaga stałego kontrolowania temperatury i płomienia, ponieważ bardzo szybko się wychładza. Dodatkowo na uwadze należy mieć to, że po myciu w zmywarce koniecznie trzeba ją ponownie konserwować, ponieważ może się zniszczyć w kontakcie z chemicznymi produktami myjącymi.

Czym się charakteryzuje patelnia żeliwna?

Alternatywą dla patelni ze stali węglowej jest model żeliwny. Czym się on cechuje i jakie ma wady oraz zalety? Przede wszystkim warto tu od razu zauważyć, że taki model cechuje się ogromną wytrzymałością i może być używany dosłownie przez wiele lat. Co więcej, bardzo szybko się nagrzewa, a także bardzo długo utrzymuje ciepło, więc jest wygodny w trakcie używania.

Jakie są wady modelu żeliwnego? Od razu wielu osobom rzuci się w oczy to, jak taka patelnia jest masywna, a także bardzo ciężka. Może to sprawić wiele trudności jej użytkownikom. Dodatkowo jest to model bardzo narażony na działania kwasów pochodzących z żywności, a także środków myjących, więc należy ją ostrożnie myć i użytkować.

Który model patelni wybrać?

Jak więc widać, jeden, jak i drugi model mają swoje mocne i słabe strony. Który jednak powinno się wybrać? Choć wybór nie jest prosty, to jednak w tym wypadku zdecydowanie polecana będzie patelnia ze stali węglowej, która wykazuje się ważniejszymi z użytkowego punktu widzenia zaletami.

Patelnie ze stali węglowej dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.